Богота

Историята на колумбийската столица Богота започва през 1538-а, когато испанският конкистадор Гонзало де Касада тръгва из Южна Америка и решава да се разтъпче навътре по сушата. Явно му е харесало, защото си остава там и създава града Санта Фе де Богота. Иначе останките от древните индианци в тази част на континента датират от поне едно хилядолетие преди новата ера. Но и малкото, което е останало, е събрано в няколко музея, част от които са в Богота. Днес Колумбия е арена на безумни граждански войни и кръвопролития, породени от всякакви националисти, терористи, комунисти и военни. Напоследък положението е по-стабилно, но страната продължава да води класацията като производител и разпространител на кокаин в света. Местните са предимно креоли и метиси, но тук-таме се срещат и индианци, винаги готови да разкажат интересна случка срещу някое и друго песо. Богота е по южняшки голям, мръсен и шумен град, екзотичен по своему. Навсякъде бръмчат автобуси, които спират когато и където си поискат, а между тях хвърчат черните лимузини на наркобосовете. Старата колониална част на столицата Канделария е нещо друго - чиста и спокойна. Тук е и световноизвестният институт за латинска литература „Каро и Куевро".

Зад квартала Канделария се издига планината Монсероте, а гледката към нея, както и от върха й, е нечовешка. До горе се стига с лифт, но за по-пъргавите има и курсове по катерене. Там е най-хубаво привечер, когато в центъра се виждат осветените небостъргачи и жилищата с типични испански фасади.

Крайните улици са по-различни - падаща мазилка, дрога, мръсни деца, минифутболни игрища и кафета, в които, ако не друго, то поне винаги предлагат пържени банани, кокосово мляко и натурални фрешове от гуайанаба и маракуйа. Във вътрешността на столицата са малките магазинчета за керамика, а зад тях - ателиетата за ръчната им изработка. Забавни са леко съмнителните работилници и шопове с ментета. където за без пари може да си намериш някое уж много скъпо бижу или „оригинална" дреха на топдизайнер. В центъра на града всеки месец минава по един латино карнавал, нощните клубове са предимно със стриптийз, а нощувките в хотелите тръгват от 10 долара и нагоре.

Местоположение: На север от Колумбия е Карибско море, на изток - Венецуела и Бразилия, на юг - Еквадор и Перу, а на запад - Панама и Тихият океан.

Площ: 1 138 910 кв. км.
Официален език: Испански.
Валута: Песо.
източник:портал за туризъм и пътешествия



{START_COUNTER}