Виктория (Victoria)
Telemundo, Колумбия, 2007 година, 169 епизода
Всеки делничен ден от 18:00   по Диема Фемели


Виктория Сантиестебан навършва 50 години и е на път да отпразнува 25-тата си годишнина от сватбата си с Енрике Мендоса, когато разбира, че най-голямата й любов й е изневерявал през последните две години с 20 години по-млада от нея жена на име Татяна.

Тази новина е тежък удар за Виктория, която решава да преустанови всякакви празненства. Скоро след това трябва да преживее да бъде изоставена от съпруга си, тъй като той решава да отиде да живее с любовницата си. Виктория чувства, че животът й е разрушен, не се смята за подготвена да се справи с живота сама, тя е жена, която се е отдавала изцяло духом и телом на съпруга си и трите им деца: Паула на 22 години, Сантяго на 20 и Мариана на 17.

Досега е живяла спокойна в удобното си имение в колониален стил, имение, принадлежало на Мендоса от много поколения. Виктория не само трябва да понесе болката да види мъжа си с друга жена, но и децата й я обвиняват, че не е успяла да задържи Енрике да остане с нея и го е принудила по някакъв начин да търси в друга това, което не е намерил в нея. Единствената й подкрепа е Сантяго, синът й, който винаги е бил в обтегнати отношения с баща си.

Насред всички тези чувства и без да го е очаквала в живота на Виктория влиза мъж на 34 години, Херонимо, който се влюбва в нея и се бори да й докаже, че това, че е на 50 години не означава, че житотът е свършил. Напротив, всеки момент е важен в търсене на щастие и цялост.

Без да иска Виктория постепенно се влюбва в този невероятен мъж, който разголва душата си, търсейки нейната. Като разбира за това Енрике решава да й отнеме паричната помощ, която й е давал, докато не забрави абсурдната ситуация с младежа. Но Виктория не го прави заради Херонимо, а заради собственото си достойноство. Така тя приема отговорността да се грижи финансово за къщата, отговорност, която никога преди не й се е налагала. Виктория не може да прави нищо, освен да готви добре и да се грижи перфектно за къщата. Но дори така е решена да даде всичко от себе си, за да се справи.

Виктория Сантиестебан де Мендоса
Типичната домакиня, която след завършването на гимназията влиза в университета, но когато се запознава с Енрике се влюбва лудо и оставя учението, за да се омъжи. Отдадена майка и съпруга, най-голямото й желание е децата й да са щастливи, а съпругът й - успешен. Прекарва дните си в грижи за къщата, която винаги е перфектно подредена, да ходи в супермаркета, в козметичния салон и от време на време да се среща с приятелките си Камила и Елена, на нейната възраст.
Когато Енрике й казва, че я изоставя заради друга жена, рутинния й свят на сигурност и спокойствие се срива и Виктория е принудена да прави нещо, с което никога преди не се е сблъсквала: да се грижи за себе си и да се справя сама.

Енрике Мендоса
Превъзходен адвокат в града, който е участвал в много важни процеси през последните години. Той има висок социално-икономически статус и, както Виктория, е възпитан традиционалистично, с разбиранията, че мъжът трябва да осигурява семейството, а съпругата да се грижи за къщата. С децата си има отчуждени отношения, въпреки че с Паола, най-голямата му дъщеря, която също учи право, има по-топли отношения, защото се възхищава от интелигентността й и е горд от нея. Но не гледа на нея като на жена, а като на мъжката рожба, която винаги е искал да има. В началото на историята има извънбрачна връзка повече от година с Татяна, жена с 30 години по-млада от него, също адвокатка, в която намира освен младост, жена, с която чувства, че може да говори на неговото интелектуално ниво, за разлика от съпругата му.

Херонимо Акоста
Оженил се е много млад за Силвия, с която се разделя преди две години и от която има син, който сега е на 11 години - Мартин. Той е бъбрив, забавен мъж, който гледа весело на живота, без да се огорчава от нищо. Независим журналист е, работи и в едно радио. Въпреки че е сравнително успешен в професионалния си живот, личния му живот е катастрофа. В апартамента му едва ли има и един сервиз за храна и ако не беше домашната прислужничка, която се грижи за чистотата, отделът за чистота отдавна щеше да му е забранил да обитава мястото. Когато се запознава с Виктория е впечатлен от красотата й и решава да я опознае по-добре. Много скоро се влюбва безрезервно и въпреки приятелите си, семейството на Виктория и дори нея самата, която настоява, че разликата във възрастта им е много голяма и връзката между тях би била грешка, на Херонимо не му пука, защото за любовта няма време, нито възраст.

Татаяна Лопес
Адвокатка, умна и красива, Татаяна е жена, която знае какво иска и как да го постигне. Когато се запознава с Енрике преди две години се влюбва в този по-възрастен мъж, който изглежда сякаш знае всичко, и се отдава на тази връзка, макар да е забранена, защото знае, че не може да я избегне. Две години е била търпелива, оставайки в сянка, но с надеждата някой не много далечен ден Енрике да се реши най-накрая да изостави Виктория и децата си и да бъде с нея. Относно разликата във възрастта Татяна мисли, че не е важна, когато има любов. Когато Енрике най-накрая изпълнява мечтата й да живее с нея Татяна е щастлива, но много скоро разбира, че да е любовница е много различно, връзката е обвита в мистерия, а когато връзката е открита много от магията се губи. Но Татяна е готова да се бори за щастието си до мъжа, който обича.

Паула Мендоса Сантиестебан
Най-голямата дъщеря на Енрике и Виктория, Паола е гордостта на Енрике, защото от него е наследнила интелигентността, практичността и организираността си и стриктните и консервативни ценности. Учи право и някой ден иска да стане съдружник в адвокатската фирма на баща й и той да е горд от нея. Обича майка си, но донакъде я вижда като по-ниша от нея, тъй като от нейна гледна точка тя е жена, която никога не се е грижила за себе си, няма професия, а се е задоволила да е съпруга и майка. С гаджето си Себастиан има спокойна връзка, в която определено тя командва. Когато Енрике изоставя Виктория, Паула обвинява майка си, че не се е опитала да го задържи до себе си, и е първата, която приема Татяна. В течение на историята благодарение на собствените си преживявания малко по малко разбира майка си и дори започва да й се възхищава.

Сантяго Мендоса Сантиестебан
Чувствителен и сърдечен, Сатняго учи музика и това е страстта му от дете, откакто в един инцидент загубва два пръста от ръката си и благодарение на музиката превъзмогва травмата си. Въпреки противопоставянето от страна на баща му, който винаги е смятал, че музиката е приятно хоби, но като професия е смешна и още повече в случая на Сантяго, Сантяго иска да стане професионален музикант и да се развива в работата си. Мрази офисите и позицията на баща си, заради което връзката между двамата е напрегната и отчуждена. Когато Енрике напуска майка му, Сантяго го приема като обида за семейството и отказва да му прости липсата на отдаденост към жена, която му е посветила целия си живот. Затова когато Виктория и Херонимо започват връзката си Сантяго я приема и дори приветства, защото смята, че майка му, както и всяка жена, има право да е щастлива. Освен това самият той винаги е бил привлечен от Камила и се влюбва безкрайно в тази по-възрастна и по-опитна жена, която може да го научи на много. Когато Камила нежно го отблъсква Сантяго се депресира, но когато се запознава с Естрея, момиче на неговата възраст, тя го връща на земята и двамата могат да имат по-спокойна връзка. Или поне така си мисли той.

Мариана Мендоса Сантиестебан
Тя е по-малката дъщеря на Мендоса, която е израстнала в сянката на сестра си Паула и се е чувствала недооценена от Енрике. Заради детството й, лишено от бащина обич, Мариана е нервно и склонно към натрапчиви идеи момиче, което е превърнало нуждата си да привлича вниманието в мания и се притеснява прекалено и за най-малките неща в живота. Стаята й е безупречно чиста и не позволява никой да мести нещата й, това може да предизвика нервна криза у нея. Завършва гимназията и се слави в класа си като най-организираната и най-добрата ученичка.
Манията й за перфектност малко по малко е прерастнала в анорексия и булимия, за които никой от семейството не подозира. За разлика от Паула мрази Татяна и за разлика от Сантяго ненавижда Херонимо. В началото се чувства привлечена от Артуро, който смята, че е мъж, който търси перфектността, също като нея, но заради него навлиза в тъмни светове, от които няма да излезе невредима. И ще трябва да достигне дъното, за да открие себе си.

Мерседес де Сантиестебан
Традиционалистка, косерваторка и със строг характер, Мерседес, майката на Виктория, която внуците й наричат Меме, е класическата жена от 60-те, израстанала в репресирания свят, пълен с табута. Омъжва се на 23 години и веднага забременява с Виктория, голямата й дъщеря. Овдовява преди 15 години и оттогава живее сама, само с една домашна прислужница, която е по-скоро робиня. Мерседес е активна и енергична жена, въпреки възрастта си е напълно независима и много се съобразява с различията в класите. Съпругът й е имал няколко любовници по време на съвместния им живот, това и фактът, че винаги се е примирява с него и обществото, следвайки строгите норми на класата си, са я превърнали в студена жена, неспособна да изразява обичта си към децата и внуците си. Въпреки че никой не й иска мнението Меме винаги е съвестта на семейството и постоянно съди действията на всички от непреклонната си гледна точка. Когато Енрике изоставя Виктория Меме настоява дъщеря й да си го върне и да му прости невярността, натяква й, че на нейната възраст ще е смешно да започне нов живот. Мрази Херонимо, защото зарсамява семейството й. Уважава Паула, но мисли, че се занимава прекалено с кариерата си; мъмри Сатняго, че не иска да е "някой"; прекалено много защитава Мариана, защото я смята за жертва на обстоятелствата. Има и друга дъщеря, Фернанда, която е гордостта й, понеже се е омъжила за богат мъж, който я гледа като кралица и от който й е дала две внучета, които ходят в най-престижните университети в САЩ.

Камила Матис
В началото на историята Камила тъкмо навършва 47 години, които за нея са като смъртна присъда. Разделена от много години със съпруга си, Камила е стройна жена и решена възрастта никога да не я застигне. Затова прекава живота си във фитнеса, с кремовете за кожата, последните методи за разкрасяване и е осведомена кой е най-добрият хирург за всяка част от тялото. Няма деца, защото отначало не иска да се вързва с тях, а когато ги поисква не успява да забременее, което прекратява брака й. В душата си е несигурна жена, която зависи от мъжкото мнение, за да се чувства ценна, въпреки че пред всички се показва сигурна, дори чак разкрепостена, тъй като говори свободно за секуалния си живот с приятелките си или с който иска да я изслуша. Тя е безрезервна приятелка на Виктория и с нея споделя дори най-интимните си чувства. Когато идва раздялата Камила настоява Виктория да започне нов живот и става нейна съветница и дори сватовница, за да се вижда тайно с Херонимо.

Елена де Карденас
От 16 години е приятелка на Виктория, тя е третата в групата и най-младата от трите. Резервирана и спокойна, омъжена е за Франсиско от 22 години, с които е била щастлива. Има син, Артуро, който е нейното щастие и в който се съсредоточава напълно, когато второто й дете умира само на три години, въпреки че никоя от приятелките й не знае за съществуването му. Чувства се щастливка, че Артуро е примерен син и не й създава никакви неприятности и тревоги. За нея е много важен и бракът, който тя и съпругът й Херардо са запазили с любов и толерантност. При ситуацията с Виктория й съчувства, когато Енрике я изоставя, но не взима радикална позиция в полза на приятелката си, тъй като Херардо и Енрике са добри приятели. Може да се каже, че е неутрална, въпреки, че съчувства на болката на Виктория и раздялата й я притеснява. Относно любовта с Херонимо Елена е въздържана и се опитва да изслушва Виктория, но не може да спре да мисли, че това е погрешна връзка, която ще донесе само още страдание. По-нататък в историята ще трябва да се справи с истината, че синът й Артуро е далеч от перфектен и че травмата, която е преживял като дете му е оставила сериозни последствия, които сега ще трябва превъзмогне независимо дали иска. Само с любовта в брака си и подкрепата на приятелките си Елена може да се справи и да продължи по-силна, с различна перспектива за живота и майчината любов.

Херардо Карденас
Той е съпруг на Елена и близък приятел на Енрике. От началото знае за незаконната връзка на Енрике и Татяна, но е принуден да си мълчи и понякога дори да лъже в името на приятелството. Със съпругата си има много добра връзка и е горд баща на Артуро, от който от дете е изисквал дисциплина и добро представяне във всичко. И изискванията му, макар от любов и добро желание, са се превърнали в извор на постоянно напрежение за Артуро, без Херардо да забележи. Херардо ще трябва да разбере, че Артуро е далеч от примерния син и в тази ситуация ще трябва да намери сили от вдън душата си.

Мартин Акоста
11-годишният син на Херонимо. Зрял за възрастта си, той е съвестта на баща си в много отношения и знае, че лесно може да го убеди да напрви каквото поиска, възползвайки се от чувството на вина на Херонимо, че е разрушил семейството. Въпреки че имат добра връзка и прекарват приятни моменти през уикендите, когато ходи при баща си, Мартин не губи надеждата, че някой ден той и майка му отново ще са заедно и нито думите на Силвия, нито на Херонимо могат да го убедят в противното. Когато се запознава с Виктория я вижда като заплаха за плановете си и прави всичко възможно да развали връзката между нея и Херонимо и почти го постига, когато Виктория решава да не застава повече между тях.

Силвия Рейес
Бивша съпруга на Херонимо. Разделили са се преди няколко години, когато разбират, че повече се нараняват заедно, отколкото разделени и за доброто на сина им е по-добре бракът да приключи. В края на краищата е бил прибързан брак, след като се разбира, че Силвия е бременна, и въпреки че правят всичко възможно да останат заедно, стигат до точка, в която истината им показва, че единственото, което биха постигнали е да са нещастни завинаги. Силвия е работлива и силна жена, от която Херонимо се възхищава, но която трябва да понася, защото постоянно го моли за неща, които го дразнят.

източник





{START_COUNTER}