Дана Гарсия

от Уикипедия, свободната енциклопедия
Дана Гарсия
колумбийска актриса
Родена
4 февруари 1978 г. (46 г.)
Актьорска кариера
Активност1990 –
Семейство

Уебсайтwww.dannagarcia.com

Дана Мария Гарсия Осуна (на испански: Danna María García Osuna) е колумбийска актриса и певица, станала известна с участията си в латиноамерикански теленовели.

Биография[редактиране | редактиране на кода]

Родена е на 4 февруари 1978 г. в град Меделин, Колумбия, Дана започва актьорската си кариера още на четири годишна възраст, като се снима в реклами и телевизионни предавания. През 1994 г. заедно със сестра си Клаудия и още няколко момичета създават музикалната група „Café Moreno“ и записват албума „Momposino“, станал три пъти платинен. През същата година тя играе първата си голяма роля в телевизионната новела Кафе с аромат на жена“. Въпреки успехите си в музиката, Дана избира актьорството. Снима се в много латиноамерикански сериали, като най-запомнящите се от тях са: Трима братя, три сестри“, „Изпитание на любовта“, „Разбито сърце“, „Жестока любов“ (1998) и „Предателство.

Специализира една година в Съединените щати. Първата си важна роля изиграва на петнадесетгодишна възраст в големия хит на колумбийската телевизия „RCN“, „Кафе с аромат на жена“. Тази теленовела поставя началото на световния пробив към колумбийските сериали, чийто връх бе „Грозната Бети“. На седемнадесет години приема роля в мексиканския сериал „На север от сърцето“ и се премества да живее в Мексико съвсем сама. После играе и в двете държави – в Колумбия и в Мексико. Откакто през 2000 г. се снима в теленовелата „Отмъщението“, Дана живее в Маями. За себе си актрисата признава, че е доста самотен човек. Вечните курсове и постоянните смени на местоживеенето свързани с договорите ѝ с телевизионните компании, пречат на Дана да се научи да се сприятелява и до днес, както твърди тя, няма приятели. Освен че е саможива, Дана се оценява и като „непоправима романтичка“ и вярва, че в живота се явява принцът на бял кон.

Дана Гарсия се радва на много творчески успехи. Актрисата изпълнява само главни роли в теленовели, но не защото е капризна, а защото продуцентите ѝ предлагат само главни роли. В „Трима братя, три сестри“ Дана изпълнява ролята на Норма Елисондо, втората от сестрите Елисондо, която се влюбва в Хуан Рейес.

След успеха на „Трима братя, три сестри“ красавицата приема участие в теленовелата „Изпитание на любовта“. Партнира си с един от най-талантливите актьори – Мигел Варони, съпруг на Катрин Сиачоке. През годините актрисата участва с главни роли в редица успешни продукции като „Разбито сърце“, „Предателство“, „Удар в сърцето“, „Гибелна красота“, „Някой те наблюдава“, „Каква красива любов“ и „Тексаската Камелия“, където взима кратко и специално участие.

Номинации и награди[редактиране | редактиране на кода]

  • Номинирана за най-добра детска роля в „Захар
  • Номинирана за най-добра актриса 2003 г.
  • Трето място в американските награди за теленовели
  • Първо място за най-добър сериал – „Трима братя, три сестри“ в Колумбия (през 2004 г.)
  • „Изпитание на любовта“ – най-добър сериал на „Телемундо“ за 2004/05
  • Обявена за една от най-красивите актриси от латино сериалите за 2005/06 г. Класацията за най-красивите актьори и актриси е публикувана в списанието за сериали – TVyNOVELAS
  • Дана Гарсия и Мигел Варони – най-романтична двойка в „Изпитание на любовта“ в България
  • „Разбито сърце“ – най-добър сериал на „Телемундо“ в Мексико за 2006 година

Дана Гарсия продължава да жъне успехи, но не само в теленовелите. Красавицата става рекламно лице на козметичните гиганти „Гарниер“ и „Мейбълийн“. Тя е първата латиноамериканска актриса достигнала такава висина. Заедно с две от американските ѝ колежки представят кампанията „Glamour girls“.

Филмография[редактиране | редактиране на кода]

Източници[редактиране | редактиране на кода]

Външни препратки[редактиране | редактиране на кода]